A csirkeszárnyak a kedvenc ételeink közé tartoznak, hiszen ropogósak, ízletesek és rendkívül változatosan elkészíthetők. Ez a fűszeres sült csirkeszárny recept garantáltan az egyik kedvenced lesz, akár egy baráti összejövetelre, akár egy családi vacsorára készíted. Ropogós bőr, zamatos hús és a fűszerek tökéletes harmóniája – ezt az ételt mindenképpen ki kell próbálnod!
Hozzávalók:
- 1,5 kg csirkeszárny
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
- 1/2 teáskanál frissen őrölt fekete bors
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál hagymapor
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 1/2 teáskanál cayenne bors (opcionális)
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
- Friss petrezselyem a tálaláshoz
Elkészítés:
- Előkészítés: Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Bélelj ki egy nagy tepsit sütőpapírral vagy alufóliával, hogy megkönnyítsd a tisztítást.
- Csirkeszárnyak fűszerezése: A csirkeszárnyakat mosd meg és szárítsd meg papírtörlővel. Egy nagy tálban keverd össze az olívaolajat, sót, borsot, pirospaprikát, fokhagymaport, hagymaport, oregánót, kakukkfüvet és cayenne borsot, ha használod. Dörzsöld be a csirkeszárnyakat ezzel a fűszeres keverékkel, hogy mindenhol jól bevonja őket.
- Marinád készítése: Egy kisebb tálban keverd össze a mézet, szójaszószt, citromlevet és reszelt citromhéjat. Ezt a keveréket később fogjuk használni a szárnyak sütésének második felében.
- Sütés: Helyezd a csirkeszárnyakat a sütőpapírral bélelt tepsire, ügyelve arra, hogy ne fedjék egymást. Süsd a szárnyakat 25-30 percig, amíg elkezdenek ropogósodni és aranybarnára sülni.
- Mázasítás: Kb. 15 perc után vedd ki a tepsit a sütőből, és egy ecset segítségével kend meg a csirkeszárnyakat a mézes-szójaszószos keverékkel. Tedd vissza a sütőbe, és süsd további 10-15 percig, vagy amíg a szárnyak kívül ropogósak, belül pedig szaftosak lesznek.
- Pihentetés és tálalás: Amikor a csirkeszárnyak elkészültek, vedd ki őket a sütőből, és hagyd pihenni 5 percig. Szórd meg friss, apróra vágott petrezselyemmel, hogy még látványosabb és ízletesebb legyen az étel.
- Tálalás: Tálald a fűszeres sült csirkeszárnyakat friss zöldségekkel, salátával vagy akár egy finom mártogatóssal. Tökéletes választás akár főételként, akár előételként vagy partifalatként.
Ez a recept nemcsak ízletes, de egyszerűen elkészíthető is. A fűszerek és a mézes-szójaszószos máz tökéletes harmóniát alkotnak, és garantáltan lenyűgözik a családot és a barátokat egyaránt. Próbáld ki, és élvezd az ízek kavalkádját!